top of page

GETUIGENISSEN

Ben je niet alleen benieuwd naar sociale initiatieven in Gent, maar wil je ook wel eens weten hoe andere Gentenaren of studenten in Gent delen in hun dagelijkse leven, lees dan hier hun ervaringen.

"Eind juni ging ik, gepakt en gezakt met allerlei prullaria, voor de eerste keer naar het geefplein in Gent. In de plaats van stof te liggen vergaren in de hoek, gaf ik met plezier onder andere oude bloempotten en boeken aan enthousiastelingen. Ik was blij dat ik ze kwijt was én deed er anderen nog eens een plezier mee ook. Er werd ook veel geruild op het plein. Zo heb ik een oude kattenbak geruild voor een klein bijzettafeltje dat nu een centrale plaats heeft in de living. Dat tafeltje zal voor zolang ik het heb, een geschiedenis hebben en gelinkt worden met het geefplein. Vaak draait het ook daarrond: veel leeftijdsgenoten zijn het beu om duizend-in-een-dozijnmeubels te hebben staan en willen iets met karakter, met geschiedenis. Geefpleinen zijn dan ook bijzonder populair. Het is een prachtig concept omdat het gewoon zo simpel en toch bijzonder waarderend is. Een beetje zoals de kringloopwinkel draait een geefplein om solidariteit en de wil van mensen om anderen te helpen. Veel simpeler dan dingen weggeven en ruilen kan bijna niet."

"Ik vind het een zeer leuk initiatief (facebookgroepen zoals GIFT|GENT), goed voor mensen die het niet breed hebben. Mooi meegenomen voor anderen! Maar je hebt vaak veel geluk of goede connecties nodig. Enkele weken geleden had ik opeens een gek knutselidee waarvoor ik heel wat kurken nodig had. Ik plaatste op goed geluk een oproep… Zeker 3 mensen waren bereid om me te helpen. Na even rondrijden was ik een 3-tal zakken kurk rijker en kon ik mijn wild idee beginnen te verwezenlijken. Vorig jaar waren we met de jeugdbeweging op zoek naar een kast. Op een dag viel mijn oog op een kast te geef. Toeval wil dat de kast ter beschikking gesteld werd door een oud-hoofdleidster. Zij wilde ons graag helpen, dus mensen die eerder reageerden hadden geen kans meer…"

"Samen met wat vrienden brachten wij geregeld eten dat weggegooid ging worden rond. Zo haalden we vaak brood op bij de bakkers.  Wij probeerden er mede voor te zorgen dat al dit brood verdeeld werd over vrienden en kennissen. In de eerste plaats om verspilling tegen te gaan van voedsel. Hetzelfde deden we af en toe met voedsel uit de containers van supermarkten die 1 dag over tijd was. Toen ik bij traiteurs werkte, nam ik ook steeds overschotten mee. Ik vind het gewoon walgelijk hoeveel eten van goeie kwaliteit er word weggegooid.  Als er een goed doel in de buurt was waar we ons voedsel kwijt konden, deden we dat maar dan nog was er veel voedsel over. Verschillende bakkers hebben nu ( gelukkig) afspraken met Poverello of een groep Roma's. Nu ik terug ben beginnen te werken heb ik niet meer veel tijd om voedsel rond te brengen, mijn vriend Anthony probeert nu terug brood op te halen en via de trein naar vluchtelingen in Brussel te brengen."

"Omdat ik enorm bezig ben met duurzaamheid maar tegelijk ook en zwak heb voor mode, zocht ik naar een manier om hier op een bewuste manier mee om te kunnen gaan. Hieruit groeide een idee om onder mijn vriendinnen een swap party te organiseren. De opzet: ik zorgde voor een locatie, hapjes en drankjes. Ik nodigde een grote groep vriendinnen uit. Zij moesten elk minstens 12 kledingstukken meenemen die zij persoonlijk niet meer droegen, maar die wel in perfecte staat waren. Tijdens de swap werd de kleding door middel van een georganiseerd systeem geruild. De stukken die overbleven werden aan het goede doel Moeders voor moeders gedoneerd. Dit bleek een succes! Het maakt mij blij dat jonge, modebewuste vrouwen ook deel kunnen uitmaken van een duurzamer ruilsysteem zonder in een cliché van geitenwollensokken te moeten vervallen."

"Twee jaar geleden had ik nog nooit van GIFT|GENT gehoord. Behoorlijk vreemd eigenlijk, voor een Kringloopwinkelfreak als ik. Ik heb altijd wel gehouden van vintage en retro, en als je een beperkt budget hebt, word je bijna automatisch aangetrokken door dat soort initiatieven. Macklemore heeft overschot van gelijk: het is fucking awesome om een uniek stuk te vinden voor een appel en een ei. Nog leuker wordt het als je dingen die je zelf niet meer kan gebruiken kan ruilen voor iets wat je nodig hebt. Zo hebben mijn vriend en ik indertijd ons bureau van een oud-studente gekregen, die al wat haar deed herinneren aan de blok zo snel mogelijk na haar proclamatie wilde doen verdwijnen. Niet alleen de nieuwe eigenaar wint bij de situatie: de oude hoeft de spullen die hij kwijt wil ook niet te vervoeren. Dat is eerlijk gezegd ook een grote reden waarom iemand zonder wagen – zoals ik – gebruik maakt van ruil- of weggeefinitiatieven. Het is een cliché, maar ik kan amper nadelen bedenken die eraan verbonden zouden zijn. Als de personen die de spullen die ik anders zou weggooien in handen krijgen oprecht tevreden zijn, dan word ik daar zelf ook gelukkig van."

bottom of page